Friday, May 23, 2014

Happy Birthday!!!! (ó㉨ò)

Pe-yo!

Today is my best friend birthday, CS! Saengil-chukha-hapnida~(=^‥^)_旦~

And to FS as well! Yeay! Her beirhday due next week. But I include her together with CS in one picture and make it colourfull event. 


At the beginning I want to put these two up on the cake with others (me and my friends) beside the cake and cheer for them. It's an event of who put out the candle first but then when I look at the actual size of the paper. It's IMPOSSIBLE!!! 

Then it decided to put only these two with a cake but I don't find any inspiring cake to draw! But then I encounter this particular cupcake! It look delicious and inspiring. 

Since the very beginning I want to draw Chibi Style picture but it seems that people doesn't know that much about Chibi Style. 
Ok. If you feel tempted to eat this cupcake.... well... try to find solution yourself. I know you'll find the way. 

Before

(My sister said that it look different after it painted. Well I do a little changes in the drawing after I scanned it. By doing so I can see any mistake that I should re-do) 

 

Wednesday, May 21, 2014

BDAY approaching!

Pe-y0!

A little sneak peak to the drawing I mention a little while ago.


Wednesday, May 14, 2014

In between of 2 men. Lelaki itu untukku ( ˇ෴ˇ )

Pe-Yo!



While listening to Some by Soyou(Sister) and Junggigo, I'm thinking that this is the song that suit best for this entry novel review. 

Always, bila kita baca novel or komik or tgk movie/drama, the very first person to pop up is the hero/heroine rite?

but for me I think watak yang dibawa oleh Idlan Riyaz is the hero for these whole plot while Tengku Emery Iskandar (will be now call as TEI) is the hero for Orked Harlina. pada bhgian prologue Kak Mazni tunjukkan kemunculan wtak hero yg boleh buat org slah sangka pada bhgan awalnya dgn menyangka yg itu ialah Id yg meninggal. but then after several chapters.... the truth was reveal and saya honestly cakap, menunggu-nunggu bahagian TEI eksiden. mmg tak disangka dan Kak Mazni macam nailed every part dgn berkesan. saya baca sambil menangis. jarang baca sambil menangis. ni kali kedua saya menangis baca novel. yg pertama baca 'Puteri Lindungan Bulan' by Liana Afiera Malik. estimated pages, 1000+. mmg berderai air matalah. Bhgian yg menyentuh hati saya bila setiap kali berkaitan Orked dgn ayah dia. Lagi2 fasal bekas seramik pink tu. Tu yg mmg berbekas betul dan lagi pulak saya minggu ni macam emo sikit. lagilah... 

kenapa saya kata Id lebih berhak dpt title hero tu? Meh saya citer sikit jer. (Takleh citer byk, nnt tak syok nk bace) Id ni dia macam watak Loki dlm 'Reimei No Arcana' (RNA) by Toma Rei pada sesiapa yg baca komik jepun lah. pada sesiapa yg teringin nk baca boleh dipersilakan memandangkan citer pun dh hbis di-serialized kat jepun and tinggal satu chap jer kat any web-manga. pada yg tak baca, anggap Id ni macam... Black Knight untuk Orked and TEI. Id yg menemukan Orked and TEI dan Id yg satukan dorang semula. Dan juga hampir 4/5 cerita dipengaruhi oleh Id. So... (poker face) lagi pun saya macam dh jatuh cinta dgn Id. (Haha) Tapi bila bhgian akhir TEI muncul dgn perngorbanan besar dia tu.... saya.... I'm sorry Id. TEI is too charming. 

Pendapat saya tentang fe'el Orked towards Id and TEI ialah sebenarnya memandangkan Orked tak pernah ada seorang lelaki yg betul2 sygkan dia, dia jadi keliru antara cinta 'cinta' and cinta 'family'. Tapi saya tak boleh jugak menolak yg Orked ada berangankan Id jd suami dia. tapi on these circumstances, saya panggilnya Orked tak sedar hakikat tu. Poor her. Sebenarnya, bagi Orked, Id tulah ayah... Id tulah abang. Id tempat dia berlindung. On the other hand, TEI is the totally opposite of her yg menyerlahkan dan menarik perhatian Orked dari TEI. walau macam mana sekali pun Orked cuba utk resist tapi deep down, she's feeling it too.    

Pengajaran yg saya belajar dari citer ni... jgn bertindak melulu dlm membuat keputusan. kelak akan membinasakan diri. Tuan Hamdan ni (ayah Orked) sejak awal story sampailah ke 4.75/5 story saya rasa mcm nak tampar, templing and arghh, nak koyak pun ada. (riaksi yg sama mcm masa baca komik T@mare by Ben) boleh kata dia ni key point of the story turnover. Sbb Id ada berdoa sblum dia pergi (hint) dia nak tgk Orked and Tuan Hamdan berbaik. Hajat kau tercapai bang~

Overall, saya rasa puas and sgt bersetuju dgn pengakhiran cerita Lelaki itu Untukku yg asalnya diberi tajuk Lelaki Itu Syurgaku (If I can make smile at least once...). So, pada sesiapa yg hesitate nak beli buku ni... Jgn! Jgn HASITATE! Beli and terhibur baca cerita Kak Mazni Aznita.  Lepas ni saya akan sambung menghabiskan buku yang saya beli kat book feast. Kali ni buku ROMAN semula. (Bergilir2 memandangkan dua kedai novel tu je yg saya singgah. Karyaseni pun ya juga tapi tak de yg saya minat. Saya tgk kawan saya beli... dan saya tolong dia pilih nak bagi perabih baucer buku cukup 100.) 

Nantikan review buku 'Kekasihku Mutan' ƪ(˘⌣˘)┐

(adik saya kata saya suka baca buku pelik2. Pelik ke? Haha. Sekurang-kurangnya, pelik saya ada juga org jual buku citarasa saya. Barulah dunia penulisan kat Malaysia ni meriah sikit mcm kat luar negara tu. Saya juga nntikan adaptasi novel ke novel graphic (komik la tu) sepertimana popular di negara jepun dan kebanyakan animasi popular berasal dari novel2 ni.)  

Saturday, May 10, 2014

The world of Nar-ki-sa

Pe-yo!

recently my event was only watching anime and reading novel that i bought at PWTC's KLIBF.

it took me nearly a week to finish off 230+ pages of 'SELAMAT DATANG KE NARKISA' novel by Lokman Hakim under ROMAN publishing.

ceritanya tak bosan and full of element of suprise. tak sesuai utk bwh umur. bergenrekan noir and a little bit of thrill. keseluruhannya, kalau baca and habis satu malam gerenti boleh masuk mimpi pada mana2 yg tak tahan seram and jenis imaginasi tinggi. every pages full of dead people. itu secara generalnya.

awal2 saya baca sinopsis, saya cuba bygkan kisah dia and still saya lnsung tak boleh bygkan plot dia lnsung. even by now saya tak tahu hero and heroine dia. jadi saya fikir mungkin watak kembar Nisa and Risa nilah anta and pro nya. seorang angel and seorang lagi devil. seorang black and seorg lagi white.

pengenalan setiap karekter dia secara rambang and saya lnsung tak jangka yang watak latar tu boleh jadi one of watak tambahan utama. watak dia macam suddenly pop!

apapun towards the end baru saya jumpa die punya excitement. full of sadistic people yang extreme. WARNING : jangn bg budak bwh umur baca pun. mungkin cerita ni akan berjalan dgn lebih lancar tanpa babak yg XX tu. membuatkan dia rasa mild and tak sesuai utk situasi tu.

ia dunia penuh narcissistic. biasalah zaman sekarang ni org lebih pndang fizikal dari memandang nilai dalamannya. yang ini mesej plg jelas writer bawakan sejak awal story sampai habis. instagram, facebook, apalagi.... vine, blog, and sbgnya yg mmbuatkan watak antagonist ni membara nak bunuh manusia yang narcissist ni. sampai pada satu tahap, dia boleh cipta dunia dia sendiri hanya utk sebuah penyeksaan keatas org2 mcm ni. dia nak jadi tuhan kpd org2 ni. so, utk jadi tuhan, dia bunuh org2 yg ada dlm insta ni and bawa dia ke dunia narkisa dia.

jadi kalau sesiapa yg x der imaginasi, mmg susah nk faham citer dia. tapi kalau terlampau kuat imaginasi pun susah jugak sbb terbayang2 badan kena potong dua, jantung terkeluar.... dasyat. this book is unexpectedly unexpected. so kpd seisapa yg nak beli buku ni, sy syorkan kpd sesiapa yg jiwa kental and boleh tahan penderaan mental. (melebih pulak) tapi yes. mungkin sbb saya ni x kental sgt kot. masuk palapes pun untk satu sem. mmg mental masuk dlm tu.


Dalam sebulan ni saya habiskan 5 anime series. dunia saya dah berbunga semula. saya rindu zaman sekolah saya yg penuh dgn kartun and anime. 6 anime yg sy nak cadangkan kpd yg sdg semester break, Brothers Conflict, Sword Art Online, Guilty Crown, Shingeki No Kyujin, Noragami and Kimi Ni Todoke.




Shingeki No Kyujin ni pada sesiapa yg nak tgk, (especially perempuan) kalau korang boleh lepas tgk citer ni, korang boleh baca SDKN dgn tanpa rasa less suprise. Hm... and to those yg suke bace reverse harem+frustation boleh lah tgk citer brothers conflict.(13 lelaki handsome kau!) to those yg suke citer sweet high school life, Kimi ni todoke lah jawapannya and pada yg suke action + love haaaa... SAO adn GC.


antara 6 anime ni, OST pling best fall to Kimi Ni Todoke. Others, SAO, GC, and Noragami. yg len pun best gak tapi ikut citerasa orglah kan. huhu. ni ada dua pv yg saya boleh syorkan.




Friday, May 2, 2014

Lost Dairy : Te@maré My Secret Bodyguard

Pe-yo!

Semalam menjejakkan kaki ke Putra World Trade Center (PWTC) untuk Kuala Lumpur International Book Fair (KLIBF) simply said book fest. Satu event wajib pergi untuk family memandangkan kiteorg adik beradik (well mostly kiteorang mak dan anak dara, bapa dan adik laki, jd jaga PWTC, huhu) suka baca buku novel, komik and other non fiction yg berada dalam linkungan interest kiteorg.

So, sblum smbung sembang tntg tajuk n3 kali ni, nak tanya if sape2 perasan gmbar title kat atas yg ada gmbar bebudak ni,

pe-yo!

credit to manga-ka Hirunaka no Ryusei, sensei Yamamori Mika. The picture is not owned by me. Tq =) 

Ok, habis. jom sambung ke tajuk n3. (itu je ke?) 'Lost Dairy : Te@maré My Secret Bodyguard' Wah... it's actually merged by 3 title of these graphic novel that I bought at book fest yesterday (sesak, bkan sahaja kat gempak starz's booth tapi booth yg lain juga mcm karangkraf, karya seni, kaki novel, oth big shots publishers laaa yg terkenal dgn penulis dorang) so nak ulas kan dulu fasal graphic novel yg saya beli semalam n katam semalam juga. 3 buah je saya beli memandnagkan mmg dah lama I eyeing on those books. fnally, it's in the palm of my grasp! 。・゚゚・(>д<)・゚゚・。

Jadi nak citer fasal GN apa dulu? Rasanya kite tumpukan dulu pada 'Te@maré, I Will Always Love You' Vol. 1 karya Ben. Siapa? Ben? Ben dah balik? 

Ehem, announcing, Ben dah balik ye semua.... (mana yg tak tahu lagi) (Obviously, daaaa)

So, konklusinya, Ben kembali dgn tajuk novel super romantiknya tuuu. Tak reti nak sebut. tergeliat lidoh. jawa la katakan. tapi my 'R' tak pelat. (Perhatian ye semua) (Obviously I am jawa murtad, haha. Malunyer... tapi saya tak segan nak cakap, yg I am jawa) Put that aside, jom kite usha cover dulu!


Well, Ben's artwork mestilah flooded wit so many cute girls with a boring face hero. Haha, one of my friends yg cakap. not me. To me, boring facelah yg menunjukkan realiti. kalau asyik tgk yg bling2, nmpak sgt korang ni kecewa dgn dunia rialiti. No offence. Aku pun 2x5 je. (Tapi last skali my crush pun muke biasa2 gak, what lies most is the heart) tarikan utama cerita ni.... Mestilah Ben. semua org nntikan dia. (Mana yg minat citer2 dia yg sbelum ni) Masa memula tgk cover dia mcm nmpak bayangan Kiwi n Apple. Bile selak and bce bhgian prolog, Ben ckap yg dia hope that ppl read these and see the traces of his past works. Well, I clearly saw that after reading it till the end and I very much hope for the next chapter, the plot will shifted more to it's own uniqueness and bukannya nampak bayangan Le Gardenie yg pada bhgn akhirnya sedikit mengecewakan saya, (peminat fanatik shouja manga). Walaupunbegitu, saya nmpak sedikit yg ia tak sepenuhnya intact dgn bygan Le Gardenie. Ada sedikit perbezaan pada plot walaupun ada dua karekter yg nmpak jelas. (Tak nak ulas lagi) I hope everyone happy ending and a little titsy bitsy sad ending. huhu. (Saya seorg yg sadist) Mungkin Ben nak buat watak Mia jahat + naif yg boleh buat semua org rasa mcm nak koyak buku bile baca. Harap Mia tak jadi mcm Lemon. Sour! 

Ben ada kata pada bhgian prologuenya juga yg kalau ada sesiapa ada idea boleh beritahu dia... well, i try to throw now. How about kite buat watak ex-bf Mia tu one of the supporting role yg kekal? Maknanye till end, kite akan tahu follow up dia and di akan tangle dgn mane2 karekter heroine? Well, Ben pls perbanyakkan watak lelaki... (selfish desire. Haha. Saya suka reverse harem apa) Tak delah watak perempuan yg ramai tu pada kesudahannya kesunyian tanpa teman. (saya juga ada sifat emphaty yg tinggi, lagipula nak happy ending kan?) dan tolonglah buat buat watak Si Colin ada strong point dalam karekter dia. jgn buat saya rasa nak koyak buku lagi. itu jelah yg saya bole bg. saya pun menulis jd tak leh la nak komen lebih2kan? (Walaupun blog ni utk komen the good and bad point result of whatever I read).

Good point about this vol is.... still unclear but the bad point is, jgn terlalu cembur kalau betul syg org tu plus dont hold ppl feeling for too long. It's a bad habit. A n0-n0. (Apink style)

Next, Lost Dairy. Awww, smbungan dari Cinta utk Dijual. Kali ni ulas kisah fasal Julian yg menyampah sgt tu. karekter yg menarik + kelakar yg saya rasa mmg patut Kaoru ceritekan kisah dia. 


Seriously cakap, sengal jumpe watak mcm Julian ni. tampar byk kali boleh tak? haha. Org mcm Julian ni ada peribahasa, dah terhantuk baru nak terngadah. Betul tak? Betulkan saya eja? haha. kire Julian ni cukup bertuah utk dpt balik hati Miya yg setia and strong ni. (Ko jgalah Julian kalau aku tahu Miya menangis, ko org pertama aku cari!) Emo lak. haha. 

Apa yg saya nak cuba katakan di sini ialah, walaupu macam mana perfect pun kite rasa hidup kita ni, not everyone sees the perfectness that you see. elok2 kite rncang masa depan tahu2 semuanya hanya angan2. Setiap org punya citerasa berbeza. Kita rasa perfect bile kita ada itu dan ini tapi for others, for instance Miya, her perfectness come when she can sees her little brother and their ramen shop, be one of them and be a good family leader. Miya berkorban byk bnde termasuklah cinta dia pada Julian yg pada saya, saya rasa lnsung tak memahami Miya. A true egoist! But fate is blind. Not only love. How many time we set a perfect future, fate will only intertwined it. Walaupun aku rasa mcm kesian kat Pitou yg baik hati tu, Julian layak utk gembira je. (hari ni hari kau, esok blum tahu... kan Pitou? hehe)

Plot berkembang dgn baik dan saya suke bhgn dimana Julian teringat kenangan dia bercinta dgn Miya dulu2. mmg mcm tersingkap kembali dairy yang dh hilang. Nice olahan. Go go Kaoru!

lastly, to the finale. My Secret Bodyguard yg saya rasa Kaoru akan buku se-volume je rupenyerr bile smpai kat episode 9, tertulis ayat to be continued tu yg buatkan hampir satu gerabak ketapi dgr jeritan saya. haha, kawan saya hanya mampu gelakkan pada saya punya ignorence. huh!


Totally like I wanted! Reverse Harem! Totally paradise la kalu siapa2 jadi Molly. (Berangan bile tak tahu kisah sebenar menjadi Molly, sgt tragis... but who cares... reverse harem! siapa yg berani tolak jd the only girl in the midst of five hot guys? Gile eh? (bengang bile fikirkan Emma, watak dari Brothers Conflict, saya nak jadi dia sgt2!)) Nampak tak betapa saya suruh ben tambah watak lelaki and saya butakan mata bile smpai kat citer ni... Nak buat macam mana, I'm a girl (●♡∀♡)

Sepanjang masa bace citer ni, asyik ketawa seorang diri. watak heroine yg yg kesian. Haha. (sadist, sadist)

kalu suruh pilih watak mana yg saya suke, mungkin Senior Benjamin? Saya suka lelaki type macam ni. hehe. 

fasal citer ni, mmg chaos seper jadi Molly. Black dh jadi lintah n akan sentiasa melekat kat dia. (Tulah siapa surh comel sgt?) Kaoru dh lama tak buat citer aksi, so saya nanti-nantikan fiksyen sebegini dari dia. lebih2 lagi romance fantasy mcm Helios Eclipse. (Most anticipated fiksyen yg saya suka pada shouja manga ialah romance fantasy) Jadi kali ni, Kaoru nak buat berape byk vol? Helios ada 8, Maid Maiden ada 7, MSB ada 6? who knows apa yg Kaoru fikirkan. Nnt jdi 9, tak ternganga nnt. Haha. jdi tak bolehlah ulas overall sgt mcm citer Lost Dairy yg boleh kata sbg One shot tu. serupa mcm Te@mare, saya nantikan volume seterus MSB. (Suka suki je saya pendekkan jd MSB)


Utk penutup sblum sya pergi lama lagi dan n3 baru... 

(tgh cari ilham utk melukis sice my BFF request utk bday dia n saya ada 6 buah novel utk dihabiskan, SPOILER SPOILER, Kak Mazni Anita ada buku baru lagi tahun ni! Yeay! Suke sgt citer dia tapi sekarang ni mcm dah kurang citer romance fantasy... still suka stail penulisan dia! Mcm baca komik! Rindu Venom Suria and Kasihku Arina <--- i="" ke2="" nantikan="" siri="">

... nak wish to all happy labour day! May rakyat Malaysia terus menjadi rakyat yang produktif and inovatif. jgn asyik tahu nak merungut je. inisiatif sendiri lebih berharga dan dinilai oleh orang luar juga org dalam, dari asyik jadi tukang rungut dan tukang bazir duit org yg bersusah payah yg bangunkan negara di mata dunia. No offence. (Malu rasanyer bile org luar buat parody fasal behavior rakyat Malaysia.)

... nak mohon pada mana2 yg membaca hingga ke baris ni, pls klik sini utk siri e-novel saya yg terbaru, Mimpi Rialiti. Saya harapkan komen2 yg memberansangkan n yg boleh bantu saya betulkan kesilapan. Tq (。♥‿♥。)